blog

Web programiranje

Web programiranje je programiranje web aplikacija. One se ne instaliraju i izvršavaju se na internetu. Web stranice u većini slučajeva sadrže neku od web aplikacija. CMS, web shop, Forum, igre na internetu također su web aplikacije. Web aplikacije kodiraju se u nekim od programskih jezika za web. Dvije su osnovne podjele:

  • Serverski programski jezici – njihov kod izvršava se na serveru gdje je smještena web stranica. Najpopularniji serverski jezici su PHP, Node.js i Python. Serverski jezici u CMS sustavima uklapaju se u HTML kod web stranice. Dio programskog koda povezan je s bazom podataka. MySQL je besplatan sustav za upravljanje bazom podataka. Uz MySQL popularni su još PostgreSQL, MongoDB i Microsoft Access.
  • Klijentski programski jezici – njihov kod izvršava se na računalu klijenta nakon preuzimanja HTML datoteke sa servera. Klijent je neki od web preglednika (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari itd.). Najpopularniji klijentski jezik je JavaScript. Posjetitelj web stranice može vidjeti kod klijentskog jezika ako otvori HTML datoteku.