E-mail ads

E-mail marketing

E-mail marketing je naziv koji se koristi za promociju proizvoda i usluga slanjem informativnih i promotivnih poruka putem elektroničke pošte. Ovaj oblik oglašavanja služi, osim za promociju novih proizvoda, ponajviše za izgradnju odnosa povjerenja kod kupaca kako bi ostali vjerni oglašivačkim proizvodima i uslugama, tj. njegovom brendu. E-mail poruke se najčešće šalju odjednom većem broju primatelja u obliku newslettera (periodični e-mailovi u obliku informativne stranice) ili DEM-a (Direct e-mail marketing – izravni email marketing gdje se primatelju e-mail poruke šalju oglasi), a mogući su također i obične tekstualne e-mail poruke. E-mail marketing je vrlo popularan među oglašivačima te ga sve više njih koristi zamjenjujući njime tradicionalne oblike oglašavanja zbog daleko jeftinijeg i bržeg direktnog pristupa korisniku. U ovom obliku oglašavanja nema troškova kao što su zakup oglasnog prostora, tiskanje ili slanje promotivnog materijala te je stoga njegova popularnost razumljiva.

email ads

Prije početka izrade svake e-mail marketing kampanje, oglašivač treba imati listu primatelja kojima će slati e-mail poruku. Lista primatelja se najčešće stvara tako što se posjetitelji web stranice svojevoljno prijavljuju na oglašivaču newsletter listu ispunjavajući formu za prijavu na web stranici. Također se u listu dodaju i e-mailovi prikupljeni od korisnika web stranice koji su poslali upit preko web forme, ali se takvi e-mailovi koriste samo u slučaju da je korisnik pristao na primanje promotivnih e-mail poruka.

Newsletter je kao izlog trgovine! Ako je lijep, dobro organiziran i pregledan kupac će ući. Ako nije, kupac odlazi, a pokušaj prodaje propada!

MailChimp

MailChimp je poznat kao jedan od najpopularnijih i najboljih newsletter alata, a potpuno je besplatan za baze do 2000 kupaca. Njegova kvaliteta je postala benchmark za ocjenu drugih sličnih alata, a korisnici ga najviše vole jer ima:

  • Odličan doseg do kupaca
  • Veliki broj unaprijed pripremljenih template-ova za mnoge namjene i industrije
  • Jednostavno i pregledno sučelje
  • “Drag and drop” mogućnosti dizajniranja i personalizaciju poruka
  • Segmentaciju kupaca
  • Odličnu integraciju s društvenim mrežama
  • Odlične izvještaje,
  • Automatizirane funkcije slanja koje štede vrijeme
  • Mnoge inovativne i napredne funkcije za bolje rezultate

Uz MailChimp, tvrtke mogu pohranjivati i upravljati informacijama o klijentima, zatim iskoristiti te podatke za stvaranje učinkovitih marketinških kampanja putem e-pošte. MailChimp ima sve kanale i alate koji su vam potrebni za stvaranje prave poruke za povezivanje vaše tvrtke s pravim ljudima u pravom trenutku. Među preprekama s kojima se mala tvrtka ili korisnik mora suočiti je pronalaženje ekonomičnog načina za reklamiranje svoje marke široj publici. Tu na scenu dolazi e-mail marketing. Bez obzira radi li se o novom brendu ili vaš posao već uigran, učinkovit e-mail marketinški plan ključan je za promicanje i rast vašeg poslovanja, povećanje prihoda i prodaju više proizvoda ili usluga.