Instagram ads

Instagram oglašavanje

Zbog sve većeg broja aktivnih korisnika, brojne se hrvatske tvrtke oglašavaju upravo na Instagramu, a poznavanje tržišta i ciljne skupine prvi je korak u uspostavljanju i implementaciji uspješne marketinške strategije.

Ukupan broj aktivnih Instagram korisnika u Hrvatskoj je približno 1.100.000 korisnika. Na ovoj društvenoj mreži je aktivno 590.000 korisnika ženskog spola (54%), dok je 510.000 korisnika muškog spola (46%). Najviše aktivnih korisnika na Instagramu pripada dobnoj skupini od 18 do 34 godine. Učinkovit sustav ciljanja i praćenja kampanja omogućio je tvrtkama uspješno korištenje Instagram platforme za promociju proizvoda i usluga.

Ako tražite načine kako poboljšati svoju Instagram strategiju, ne tražite dalje: ono što vam treba je plaćeno oglašavanje. Iako ova taktika zahtijeva određeni budžet, postoji mnogo razloga zašto je ostali brendovi koriste.

instagram ads
Precizno targetirajte potencijalne klijente s oglasima koji privlače pozornost i donose konverzije

Vrste Instagram oglasa

Idealno za dosezanje korisnika koji bi vjerojatno stupili u interakciju s vašim oglasom te za podizanje opće svijesti o brendu.

Ovo je za brendove koji nastoje prikazati oglase što većem broju ljudi, koji će vjerojatno samo pogledati oglas i otići dalje bez lajkanja/komentiranja/sheranja, ali ako je sadržaj upečatljiv mogao bi im se urezati u pamćenje.

Ako vam je cilj privući korisnike da posjete web stranicu, prezentacijsku stranicu ili aplikaciju, ovo je savršena opcija.

Ako želite postići da korisnici lajkaju, komentiraju ili podijele vaš oglas, najbolje je cilj postaviti na angažman.

Ovaj je cilj za brendove koji žele preusmjeriti korisnike u trgovinu aplikacija da preuzmu ili kupe aplikaciju.

Video oglas može se prikazivati na Instagram feedu korisnika i/ili u Explore tabu te na Storyu.

Pokušavate li pronaći ljude zainteresirane za vaš brend, bili to potencijalni kupci ili klijenti, odaberite ovu vrstu oglasa u kojoj će zainteresirani moći ostaviti svoje podatke na koje ih kasnije možete kontaktirati.

Ovo potiče korisnike na interakciju s vašim brendom kako biste im odgovorili na pitanja o proizvodu ili pružili podršku.

Prikažite oglas ljudima koji će najvjerojatnije napraviti važan korak, poput dodavanja podataka o plaćanju ili same kupnje, bilo na vašoj web lokaciji ili putem aplikacije.

Ovaj format je za brendove koji u jednom oglasu žele prikazati više proizvoda iz svog kataloga (mora se postaviti katalog da bi se koristio ovaj format), koji zatim cilja vašu publiku.

Prikažite svoj oglas ljudima koji će najvjerojatnije posjetiti vaše fizičke trgovine kad su u njihovoj blizini (doznajte kako pandemija koronavirusa utječe na prikazivanje ovih vrsta oglasa).

Organsko i plaćeno oglašavanje

Iako se organski sadržaj u početku može učiniti isplativim, shvatit ćete da na takve kampanje gubite vrijeme jer su uspješne samo ako se izborite s nemilosrdnim algoritmima koji se uvijek mijenjaju. Zbog toga je iznimno važno usredotočiti se na strategiju koja uključuje i organsko i plaćeno oglašavanje. Čak i ako ste iznimno aktivni s objavljivanjem sadržaja na Instagram feedu i trudite se povezati sa svojom publikom, plaćenim oglasima dosegnut ćete još širu publiku koja možda nije ni čula za vaš brend. S obzirom na to da je Instagram potpuno vizualna platforma, najviše pozornosti trebamo posvetiti vizualnom identitetu vaših oglasa. Posebnost aplikacije je što se sadržaj fokusira isključivo na fotografije kao medij putem kojeg trebate izraziti svoje osjećaje. Rađen kao prvenstveno mobilna aplikacija koja omogućava stvaranje i uređivanje fotografija. Nakon toga i dijeljenje fotografija s vašim sljedbenicima (followersima).

Što Vam nudimo

  • Izrada Instagram stranice ili prilagođavanje postojeće ako je imate
  • Istraživanje ciljnih skupina i izrada strategije oglašavanja
  • Stvaranje sadržaja i postova koji su zanimljivi vašoj ciljnoj publici
  • Izrada kampanja s ciljnim skupinama kojima se prikazuju oglasi
  • Analiza postojećih i optimizacija za što bolji rezultat
  • Izvješća i analiza izvješća